Objecten
Foto
Gipsmodellen
Aquarellen
Bibliotheek
Weinmann
Homepage SC Collectie Weinmann

Weinmann Beheer Systeem Saet & Cruyt Enkhuizen

 1. Zoek op:   aaneengesloten tekst   alle losse woorden (AND)   één van de losse woorden (OR)
           
     leeg veld : toon alle 3104 bladzijden

 2. Zoekwoord mag onderdeel van een woord zijn:       

Waar wordt ZCBS nog meer gebruikt?

 
Johann Wilhelm Weinmann (1683-1741) was een Duits apotheker en botanist. Hij produceerde tussen 1737 en 1745 een omvangrijk boek, genaamd Phytanthoza Iconographia, bestaande uit 8 banden, waarvan 4 banden met samen ruim 1000 prachtige met de hand ingekleurde platen van plantensoorten en 4 banden met beschrijvingen ervan. Hierbij gaf hij ook veel aandacht aan de gebruiksmogelijkheden als medicijn. De tekeningen zijn gemaakt door zijn assistenten Georg Dionysius Ehret en Johann Jakob Haid. Diverse assistenten waren betrokken bij het maken van de beschrijvingen.

De kwaliteit van de kleurenplaten en de accuraatheid van de tekeningen werden geroemd in die tijd omdat ze veel beter waren dan alles wat daarvoor was gepubliceerd. Weinmann zelf werd gerespecteerd voor de beschrijvingen van de medicinale toepassingen.

Deze 4 platenboeken werden in Nederland uitgegeven vanaf 1737, met de titel: Duydelijke vertoning, eeniger duizend in alle vier waerelddeelen wassende bomen, stammen, kruiden, bloemen, vrugten en uitwassen, etc. deel I, II, II en IV.

De 4 tekstboeken werden in het Nederlands vertaald door professor Johannus Burmannes, die er nog vele beschrijvingen van niet afgebeelde plantensoorten aan toevoegde en een index, waarna ze vanaf 1738 werden uitgegeven met als titel: Taalrijk register der plant-ofte figuurbeschrijvingen der bloemdragende gewassen. deel I, II, II en IV. In de laatste band bevindt zich ook een uitgebreid register.

In 2010 ontving Stichting Saet & Cruyt bij het overlijden van dhr Simon J. Sluis als legaat deze serie unieke historische boeken. Bij bestudering van de inhoud bleek, dat deze banden ooit opnieuw zijn ingebonden, en dat teksten bij de bijbehorende platen zijn gevoegd.

Deze boeken zijn zo kostbaar en uniek (naar onze kennis zijn er nog slechts 5 andere complete exemplaren op de wereld) dat wij ze hebben opgeslagen onder de juiste klimatologische omstandigheden in het West-Fries Archief te Hoorn.

Met ondersteuning van de Jacob van Wagtendonkstichting, heeft Stichting Saet & Cruyt de banden laten digitaliseren bij het hierin gespecialiseerde bedrijf Karmac te Lelystad en met hulp van Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS) voor publiek toegankelijk gemaakt.

Saet&Cruyt heeft haar best gedaan om alle rechthebbenden van het getoonde beeldmateriaal te achterhalen. Indien u van mening bent dat uw toestemming tot publicatie ten onrechte ontbreekt, verzoeken wij u contact met ons op te nemen via info@zaadenkruid.nl.
Wanneer u bezwaar heeft tegen plaatsing van uw foto en deze verwijderd wilt hebben, kunt u dat eveneens kenbaar maken via info@zaadenkruid.nl. Uw foto wordt dan verwijderd.

Op de foto's uit deze beeldbanken rusten rechten. Gebruik er van is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Nadere informatie via info@zaadenkruid.nl

  Andere beschikbare collecties bij S&C:
 • De objecten beeldbank
 • De foto beeldbank
 • De gipsmodellen beeldbank
 • De aquarellen beeldbank
 • De bibliotheek beeldbank
 • De knipsels beeldbank
 • De Weinmann beeldbank


 • © Software ontwikkeling ZCBS: Gerard van Nes (Schagerbrug, NH)
  cookie & Web storage gebruik
  Versie: 4.15s

  Of maak uw keuze uit het veld:

  Afbeelding(en):

   

   

   

   

  Versie ZCBS/ZBBS: 29 okt 2023